MALI STAN SA PERZIJSKIM UTJECAJEM

Kada se utjecaji dviju kultura pomiješaju, dobiva se vrlo nadahnjujuće zdanje.

Naša današnja tema je moderan mikro stan, koji proširuje utjecaje različitih naroda. Francesca Perani dobila je zadatak dizajnirati stan u dolini Seriana u Bergamu, za talijansko-perzijski bračni par. Izvorno je ovaj dom bio posao arhitekta Armen Manoukian, dok je obnova povjerena kreativnom Francuzu.

Izvorni vanjski izgled zadržan je, dok su dodani novi slojevi koji su s prednje strane kuće stvorili hladovinu i povećali privatnost. Istovremeno, stvoren je trokutasti vrt, koji dodaje dozu ugode u leđa. Novi sloj izrađen je od perforiranog metala postavljenog u presavijeni uzorak, što doprinosi vizualnom dojmu s južne strane fasade.

Budući da je kuća izdužena oblika, unutrašnjost je morala biti prilagođena i fleksibilna kako bi se prilagodila različitim funkcijama i potrebama stanara. Klupe kraj prozora služe kao dodatni prostor za sjedenje u kući, dok duboka ugrađena klupa na suprotnoj strani postaje platforma za madrace kad dođe vrijeme za spavanje. 

Kupaonica je izgrađena i opisana upečatljivo plavom bojom i stvara dinamičan prikaz svojim postojanjem dok stoji na suprotnom kraju kuće. 

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme