KUĆA ZA SAMO DVA DANA

Mogućnosti moderne gradnje nevjerojatne su, a dokaz tome je belgijska tvrtka Camp C.

Posjeduje najveći europski 3D pisač. Svojim klijentima može pružiti 3D ispis u obliku dvokatnice. Poduhvat, koji se prostire na površini od 90 četvornih metara, ispisan je u jednom komadu. Kao prva u svijetu, kuća ove vrste gradnje pomaknula je granice modernog pristupa dizajnu, arhitekturi i gradnji.

Dvokatna kuća, koja se nalazi u Westerlu u Belgiji, dio je europskog C3PO projekta uz potporu Europskog fonda za regionalni razvoj. Ideja projekta je da to postignuće potakne tvrtke koje se bave gradnjom, odnosno uz pomoć 3D ispisa s betonom lakše i brže će se graditi drugačiji raspon objekata.

Taj je pokušaj jedinstven po tome što je kuća ispisana u jednom komadu s fiksnim 3D betonskim pisačem. Raniji pothvati s 3D pisačima uključivali su manje građevine, a glavna razlika bila je u tome što su dijelovi bili tiskani u tvornicama, a ne na licu mjesta, gdje su se kasnije sastavili.

Dvokatna kuća stvorena u okviru ovog projekta tri je puta jača od kuće građene klasičnim blokovima. Tlačna čvrstoća kompresije je tri puta veća od čvrstoće kod klasične brze konstrukcije, a u vremenu koje je pred nama bit će dodatno testirano kako bismo utvrdili da li će njegova čvrstoća biti održana duže vrijeme.

Uz vlakna sadržana u betonu, u 3D tisku korišteno je samo minimalno pojačanje, što znači da se za izgradnju ove vrste uštedi oko 60% materijala, vremena i novca. Ovakva kuća može se u skoroj budućnosti izgraditi za samo dva dana, s kompletnom pripremom koja traje samo 3 tjedna.

Ž.J.

Izvor: Designboom

Povezane teme